Byråkrati

Att 18-åringen bara skulle kunna börja skolan så där rakt av när hon kom hit till Perth var tydligen en alldeles för enkel väg ut. Eftersom hon är 18 år behövs det kontrolleras att hon inte har något kriminellt förflutet och vi var därför tvungna att ansöka om ett så kallat “Penal Clearance Certificate”. Den senaste veckan har vi åkt fram och tillbaka till skolan och andra institutioner för att fixa alla papper och bevis. Det räcker nämligen inte med att visa upp sitt pass och visum utan vart du än kommer här i Australien krävs 5 dokument som bekräftar din identitet. Inte lätt att langa fram dessa om du är 18 och precis kommit till landet.

Vi började med att besöka Medicare för att lägga till dottern på vårt kort (ett bevis fixat). Fick då ett tillfälligt Medicarekort som jag i min enfald trodde skulle fungera när vi begav oss till DVS (Driver and Vehicle Service) för att ansöka om ett Proof of Age Card, som i sin tur skulle användas för ansökan om “Penal Clearance Certificate”. Men det gick ju då inte eftersom de ville se det riktiga Medicarekortet, inte det tillfälliga.  Jaha, bara att åka till banken och fixa ett bankkonto, ytterligare något som tydligen är ett bevis för din identitet. Dessutom ger det ett brev hem med ditt namn och adress, vilket också är ett bevis. Hem och vänta på Medicarekortet (kan ta 3-5 veckor) och bankkortet (upp till 5 arbetsdagar).

Idag kom bankkortet hem i brevlådan och jag ringde direkt till Fiona på skolan och kollade om vi hade nog med bevis för att kunna lämna in ansökan. Hon tyckte att vi skulle chansa med det tillfälliga Medicarekortet, så vi rusade över för att färdigställa allt. Nu håller vi tummarna! Proof of Age kortet får vänta tills vi har fått tillräckligt många dokument för att återigen bege oss till DVS.

Har försökt få lite gehör här för det orimliga i att kräva 5 dokument, men alla är som frågetecken. Att göra som i Sverige och bara visa upp ett ID eller ett pass är tydligen alldeles för basic.

2 thoughts on “Byråkrati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s