Jakten på vaccin

Om en jämför de nationella vaccinationsprogrammen för Sverige och Australien så är de mer eller mindre likadana, förutom en viktig vaccinering. Den för “meningococcal C” det vill säga epidemisk hjärnhinneinflammation. Här får de sprutan redan vid 12 månaders ålder och den för “C-strain” är gratis. Eftersom det är vanligt med utbrott av hjärnhinneinflammation, för en del med dödlig utgång, kändes det viktigt att lillasyster fick den sprutan.

Dock är det de andra grupperna eller “strains” som de säger här, som är de allra farligaste och som skördar flest offer, det vill säga  A, B, Y och W-135. Dessa vaccin är inte gratis och ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet. En diskussion pågår för tillfället hurvida detta ska ingå eller inte och är till syvende och sist en kostnadsfråga.

Vi har fått recept på de andra vaccinationsgrupperna och ska bara försöka få tag på dem. Efterfrågan är stor (i och med det ökade antalet infekterade i år) och processen är lite knepig. Vi har recepten och måste få tag på ett apotek som har vaccinet på lager. När vi väl får tag på vaccinet måste vi boka tid hos vår sjuksköterska som då injicerar det. (Innan jag fattade att det var så vi skulle göra när vår läkare försökte förklara för den här tröga mamman.)

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har råd att köpa detta vaccin och inte behöver vänta på att det ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram. Inser i skrivande stund att jag bara har fokuserat på dotterns vaccinering och bör nog kolla upp vad som gäller för oss vuxna också…

20161202_094422

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s