Nippers, hajar och orolig mamma

I söndags (tidig morgon) hade lillasyster premiär på sin livräddningskurs. Det var en perfekt dag att börja på, 28 grader, lugnt vatten och strålande sol. Stranden var knökfull av barn i alla åldrar med sina fina mössor (vars färg visar vilken åldersgrupp de tillhör) och rosa linnen som visar att de tillhör North Cottesloes Surf Life Saving Club. (Den grupp dottern tillhör kallas Nippers.) Lika många föräldrar var där för att hjälpa till, umgås och serva kidsen med vatten och frukt. Jag var där för att se till att någon håller koll på att min dotter inte försvinner i vågorna.

20161023_090551

 

Det första hon fick göra var ett simtest som gick ut på att simma 200 meter på tid, rakt ut i havet, runt två bojar och sen tillbaka. Mitt hjärta rusade och jag stod väldigt nära ledaren som skulle bedöma henne, för att få någon sorts känsla av kontroll. Som tur var hade han utsett en av ungdomsledarna att följa med henne runt på en bräda, om något skulle hända. Fick lust att krama om Dave (som ledaren heter) när jag såg det. Ville också krama om honom när han berömde henne inför alla andra kids och informerade dem om att detta var första gången hon simmade i havet och hur bra hon hade klarat av det. Istället stod jag där lite på avstånd (maken ville att dottern skulle få lite space) med tårar som rann innanför solglasögonen. Jag var så lättad av att hon klarat av testet, att hon kämpade som en galning och för att inget hände henne där ute i den indiska oceanen. Resten av den 1.5 h långa träningen bestod av fysträning i sanden, livräddning med bräda och stafettsimning fram och tillbaka ut till bojarna. Så tuff träning!

Idag på nyheterna pratade de om att ansökningarna till “Nippers programme” i just Cottesloe minskat med 50% i år och att det beror på det ökande antalet hajattacker vid stränderna i WA. Läskigt! Hur ska en tänka? Jag vill ju att dottern ska få denna utbildning i livräddning som stärker hennes vattenvana, fysik och handlande i krissituationer. För att inte tala om all kunskap om hur havet med strömmar och allt annat fungerar. Jag känner mig också kluven i debatten som förs just nu i WA kring hajnätens vara eller icke vara. Forskning visar att hajnäten skadar det marina djurlivet, vilket inte är bra givetvis, men om det räddar människoliv? (På östkusten är hajnät mycket vanligt.)

I söndags var helikoptern ute och cirkulerade ovanför vattnet. Ser den hajar går en varningssignal ut och vattnet/stranden evakueras. Vill ha den där hela tiden så vi snabbt får varning om hajar. Gärna i kombination med livräddare ute i båtar (som det också var i söndags). Ett helt nytt vardagsproblem jag inte trodde jag skulle få uppleva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s