Border Security – Australia

Jag är ett stort fan av denna tv-show som visar hur det går till vid flygplatsers gränskontroller i Australien. Det är ju allmänt känt att Australien har stränga lagar kring vad som får föras in i landet (av naturliga skäl) och det är alltid lika kul att se hur människor försöker smuggla in en årsranson av allehanda livsmedel. Verkligen jättekul tills du själv står där med en gränskontrollant iförd gummihandskar och bister uppsyn som ber dig öppna väskan.

Jag och yngsta dottern hade precis haft en helvetesresa på ca:19 h som innehöll allt från en kräkandes stolsgranne till konstant skrikande barn och var ganska möra och trötta när vi väl landade i Perth. Allt vi ville var att komma till bilen snabbt och vara på väg hem. Icke. Den mängd människor som landade precis denna tisdagskväll var enorm. Köandet för att komma ut tog evigheter.

När du köar för att nå utgången kommer du under flera tillfällen fram till kontrollanter som kollar ditt inresekort (som du ska ha fyllt i korrekt) och som de tar när du till slut släpps ut. Har du tur får du gå den snabba vägen ut vid första kontrollanten (utan att passera vare sig hundar, röntgen eller andra säkerhetskontroller) annars slussas du vidare till nästa kontrollant.

Jag är så nyfiken på vad som gör att du antingen får gå direkt (vilket har hänt oss flera gånger) eller slussas vidare. Är det ditt utseende? Ditt beteende? Konstellationen av resenärer? Nationalitet? Varifrån du reser? Om jag nu har fyllt i inresekortet korrekt och kryssat nej på alla matfrågor, varför får jag inte bara gå ut då?

Jag och dottern slussades vidare vid varje kontrollant, som vid varje tillfälle granskade både oss och kortet noggrant. När vi så stod vid sista kontrollanten och han pekade oss mot röntgenbandet och de handskbeklädda personerna bredvid blev jag alldeles svettig. Även om jag visste att vi inte hade något att dölja blev jag helt darrig och svimfärdig. Jag hoppades också innerligt att de godispåsar med hårda karameller som dottern köpt till sina kompisar var helt ok att ta med in. När dotterns resväska passerat röntgen kom kontrollanten fram och frågade vems väska det var. Som vanligt när jag blir nervös babblar jag på och beter mig konstigt. Jag lyckades dock förklara att vi båda hade saker i väskan och att dotterns presentgodis också låg där. (Dottern förvånansvärt lugn och cool under hela denna händelse). Kontrollanten öppnade väskan, granskade innehållet och godiset och gav oss sen klartecken att ta våra saker och fortsätta ut.

Vilken lättnad! Vet inte riktigt vad jag trodde skulle hända, men många scenarios blinkade förbi på näthinnan. Jag är dock oerhört glad över att jag inte tryckte ner några tuber av Kavli mjukost i resväskan, som jag först planerat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Border Security – Australia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s