Att inte jobba

Det är svårt att lära sig att inte jobba. När jag jobbar längtar jag efter att få vara ledig och sova ut, göra det jag vill och inte ha en uppstyrd tillvaro. Nu när jag inte jobbar kämpar jag med att styra upp tillvaron och få rutiner och stiger upp tidigt varje vardagsmorgon. Visst är det lustigt?

Jag ser verkligen fram emot det här året i Perth och det sabbatsår det förde med sig. Men, det är fortfarande konstigt att inte gå till jobbet, att ha kollegor, tjäna pengar och skapa sig en egen tillvaro här. Det känns så oerhört fel att bli nischad som “hemmafrun”, den som viger sitt liv åt man, barn och hem och som absolut inte kan tänka sig att jobba. (Det är ju så de flesta kvinnor jag träffar resonerar.) Jag skulle kunna ta ett jobb var som helst bara för att inte falla i den kategorin.

I Western Australia är det ljusår kvar till något som kan kallas jämställdhet. (Värst i hela landet faktiskt). Kvinnor tjänar 22 % mindre än män för samma arbete här och de stereotypa könsrollerna är så befästa att det nästan blir komiskt. Visst bryter jag normen på många sätt och ger mig in i diskussioner där min åsikt och ståndpunkt klart avviker, men det känns ganska ihåligt när jag trots allt inte jobbar utan är den där “hemmafrun”.

När maken kommer till jobbet med en matlåda han har gjort själv eller när dottern inte blir hämtad efter skolan utan går från tågstationen själv med hemnyckeln i fickan, förfasar sig mina fellow hemmafruar och undrar varför jag inte tar mitt ansvar. (Tror jag i alla fall, inför mig har de mest uttryckt förvåning…)

I helgen ska i alla fall jag och grannen (som för övrigt är en heltidsarbetande kvinna OCH mamma!) gå och se “Bad Moms”. Kanske får jag ny inspiration till illdåd som kan chocka omgivningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s