Mörkret

Inte inom mig utan det som finns där ute. Jag pratar om de extremt mörka kvällarna och nätterna här i Australien. Som svensk är en van vid ljusa sommarkvällar- och nätter och upplysta och välkomnande gator och bostadsområden när höst- och  vintermörkret kryper på. Så är inte fallet här. Vi har precis varit med om en Australiensisk vinter och våren är nu på väg, så visst ser vi en viss skillnad i ljuset. Men, det kompakta mörker du finner i bostadsområdena är som hämtat ur en skräckfilm. Ni vet när huvudpersonen kommer hem och alla gator är tomma och mörka. Hen går upp och ner för gatorna, men det finns inget liv någonstans, bara mörker och nedsläckta hus. Nästan så är det här.

Visst är folk ute och går på kvällen, framför allt alla hundägare, men generellt är det väldigt öde på gatorna efter kl. 18. Gatubelysning finns inte i bostadsområdena och folk har inte belysning på i sina trädgårdar eller garageuppfarter. Tydligen ska en inte ha lampor på under natten eftersom kryp dras till ljuset och red back spindeln dras till krypen. (“Mata inte spindlarna” som jag läste på hemsidan för en pest control firma.)

Jag hoppas verkligen att sommaren för med sig lite ljusare sommarkvällar, men jag tror nog att jag hoppas förgäves. Så frågan är, ska jag sitta i mörkret på uteplatsen och vara spindelfri eller tända utebelysningen och mysa med spindlarna?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s