Simlektioner

Vi har tagit oss i kragen och anmält oss till “State Swim” för att lära oss att crawla eller som de säger här “freestyle swim”. Lillasyster är först ut och var igår på en så kallad “assessment” för att de ska se vad hon kan och för att kunna placera henne i rätt grupp. Det stora problemet med den simkunskap som svenskar har är att vi inte kan något. Jo, vi är fantastiska på bröstsim (instruktören var imponerad av E´s teknik) men i övrigt har vi inte så mycket att komma med. Här lär sig kidsen freestyle och butterfly redan från första start som 4-åringar (förutom bröst- och ryggsim), vilket gör det nästan helt omöjligt att hitta rätt för nivå för en svensk 12-åring som är godkänd simmare enligt det svenska systemet. (Det är ju inte så kul att hoppa in i en grupp med 4-5 åringar…) Här är det dessutom 400 meter som är godkänt nivån och inte 200 meter som hemma. För att inte tala om en extrem fokusering på uthållighet och teknik.

När jag pratade med instruktören blev hon helt paff när jag sa att vi inte lär oss att simma freestyle i den svenska simskolan. Jag hade dessutom inget bra svar på varför vi inte lär oss det. Varför gör vi inte det? Jag är dock mycket glad över att vi nu ska lära oss att (förhoppningsvis) bli riktigt bra simmare.

Jag och maken ska också göra en “trial” eller “assessment” inför vår kurs. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag tänker på det. Jag kommer definitivt gråta när jag själv ska visa mina simkunskaper men också skratta lika gott när jag ser makens uppvisning. Herregud vilken pärs detta kommer att bli. Vi måste dessutom ha simglasögon och simfötter. Kan ni se detta framför er? Jag tror nästan att jag ska be E filma vår första lektion och om jag är modig nog lägga ut den på bloggen.

Maken ser inte fram emot simskolan och försöker komma på ursäkt efter ursäkt att inte delta. Too late säger jag.

 

6 thoughts on “Simlektioner

  1. Ska bli roligt att följa detta. Och jag förstår verkligen din vånda inför utvärderingen. Vår teori angående simundervisningen Sverige kontra Australien är att svenska vatten inte kräver lika mycket. Vi klarar ju oss med bröstsim i de pölar vi badar i.

    Ni är iaf väldigt modiga.

      • Å andra sidan har vi ju simmare i världsklass så extra simträning och simklubbar finns ju för de som har intresse. Men det har väl Australien oxå, extra träning för de som vill bli ännu bättre. Hur funkar deras simundervisning förresten? Är den obligatorisk från 4 år, eller är normen att barn börjar lära sig då? Och ingår undervisningen i idrotten som här?

      • Är osäker på hur simundervisningen ser ut. Tror att det ingår på vissa skolor. Stort är ju livräddningsskolor, det som E ska börja med i vår (höst). Vet att de börjar som knattar oavsett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s