Heltäckningsmattor

Jag är väldigt kluven till detta med heltäckningsmattor. Det är mjukt och gosigt och framför allt varmt om fötterna när husen är svinkalla, MEN de är svinjobbiga att hålla rena och blir snabbt fläckiga och sunkiga. För att inte tala om alla småkryp som lever sina egna liv inuti dem. Att dessutom flytta in i ett hus där en inte vet vad som har hänt på mattorna och hur de har skötts innan får mig att rysa lite. Om jag fick som jag ville hade jag bytt ut alla heltäckningsmattor till nya när vi flyttade in . Men, men. Bara att gilla läget och tvätta dem ofta.

En annan aspekt är att ha skor inomhus och gå runt med dessa på mattorna. Hur tänker folk? Hur ofta tvättar genomsnittsaussien sina heltäckningsmattor, med tanke på skoanvändandet inomhus? Måste undersöka detta! När jag var i en av mina nya favoritaffärer “Bunnings” (motsvarande Bauhaus, Hornbach, K-rauta osv.) såg jag att de hade doftspray till heltäckningsmattor. Va?!? Istället för att tvätta dem så sprayar en på lite lukt…hm. Inte min grej. Det finns också maskiner som tar bort enbart fläckar, bra i och för sig, men då kör en ju inte igenom hela mattan. Vi köpte den billigaste mattrengöringsmaskinen, som funkar helt ok. (Även om jag dreglade över de dyra och mer avancerade supermegamaskinerna.)

När vi hade party förra fredagen lät vi alla människor ha på sig skorna, lite ta seden dit en kommer, men också för att jag själv gillar att ha skor på mig när det är fest och finklänningen är på. Dock har vi inga heltäckningsmattor på nedervåningen (förutom storebrors rum) och då kändes det ok.

Kommer nog att fortsättningsvis att be gästerna ta av sig skorna om de ska upp på övervåningen. Eller kanske införskaffa skoskydd, de där prassliga blå. Eller sy egna. (Har jag för mycket tid över när jag tänker på dessa saker??)

20160715_122415

2 thoughts on “Heltäckningsmattor

  1. Visst är det bra att ta seden dit en kommer, men nån måtta får det ju vara. 😉
    Köp sådana där innetofflor för gäster som en kan hänga upp på väggen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s