Kvinnor på film

Johanna Palmström skriver idag i DN om varför vi fortfarande behöver Bechdeltestet, en bra och viktig artikel. För 30 år sen publicerades detta test i en seriestripp av Alison Bechdel. I seriestrippen berättar en av karaktärerna hur hon väljer vilka filmer hon ska se. Hon har tre kriterier: Att filmen innehåller minst två kvinnor, att de pratar med varandra och att de pratar om något annat än män.

En kan ju tänka att alla filmer borde klara testet, men ack så få som i realiteten lever upp till dessa förväntningar. Inte ens bra filmer med starka, självständiga kvinnoporträtt lyckas förändra denna bild då frånvaron av ytterligare en stark kvinnlig karaktär lyser starkt. (Synd på “Hungergames” att Katniss Everdeen får dra hela lasset själv).

Jag blir dock stolt att filmatiseringen av boken “Cirkeln” förärats en A-märkning och klarat Bechdeltestet.

Fundera själva på detta nästa gång ni ser en film (eller läser en bok).

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s