Raw power och mormor

Jag saknar henne fortfarande, min älskade mormor. Hon var och är en stor förebild och den styrka jag har byggt upp i mig måste vara en del nedärvd “raw power” från denna fantastiska kvinna. Tyvärr hann hon inte träffa vare sig maken eller mina barn, vilket känns både konstigt och sorgligt. Men jag kan berätta om henne. Föra minnet vidare.

Hon var kvinnan som flydde undan krigets Finland med sina barn och lyckades skapa sig en tillvaro här i Sverige på egen hand. När hon var ung klädde hon sig i byxor när alla andra bar kjol och klänning. Hon gasade alltid på lite för mycket i sin Alfa Romeo, även när hon passerat 70. Det gick aldrig att hålla något från henne, hon visste alltid vad som rörde sig i mitt huvud. Hon tyckte att det var onödigt att jag blev vegetarian men lagade alltid morotsbiffar när jag hälsade på. Hon lärde sig svenska själv och fnös åt alla som inte fattade att om man flyttade till ett nytt land måste man lära sig språket. Hon gick i gympaskor på sommaren och snowjoggings på vintern. Bra kvinna reder sig själv var hennes motto och vägrade därför ta emot vare sig hemtjänst eller färdtjänst när hon blev äldre. Hon bakade fantastiskt goda kanelbullar i mängder varje gång hon kom på besök, men hade inget recept att föra vidare “det är bara att höfta och känna på degen” var hennes svar. När hon pratade finska med sina väninnor önskade jag alltid att jag förstod vad hon sa. På somrarna åkte vi alltid iväg på små utflykter hon och jag, i full fart på sommarvägarna. Hon lindade aldrig in det hon skulle säga utan det var alltid brutalt ärligt. Hon hade alltid glimten i ögat och pratade med en härligt sjungande finsk brytning. Hon sa “hej då” när vi träffades och ” hej då hej” när vi skildes åt. Jag fick rulla hennes hår ibland, men hon blev alltid missnöjd och det slutade med att hon gjorde det själv. Hon skämtade alltid om att hon ville ha sin aska utspridd i sin favoritgalleria och begravde min bonusmorfar bredvid hans första fru, i deras familjegrav. “Vi får se om de kan hålla sams nu då” var hennes kommentar. Hon lagade finska piroger, kålpudding och mustikkapiirakka som hon fyllde frysen med. När hon hamnade på sjukhus smygrökte hon i städskrubben och gömde tabletterna som hon skulle ta under kudden.

Älskade mormor Anni, jag önskar att du hade stannat hos oss lite längre.

image

4 thoughts on “Raw power och mormor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s