Provocerande med kort hår

I dagens DN skriver Hanna Fahl om att den korta kvinnofrisyren alltid ses som ett uttryck för en åsikt. Jag kan inte annat än att hålla med henne. Ända sen jag klippte av mig mitt nästan midjelånga hår i 9:an, har jag fått stå ut med de mycket frekventa frågorna: “Varför vill du ha kort hår?” eller “Vill du inte ha långt hår igen?”

När jag klippte av mig håret var jag redo att prova något nytt och när jag sen upptäckte att jag passade mycket bättre i kort hår var jag fast. Jag tror inte att jag i 9:an var ute efter att provocera, fast så blev det ju ändå hos dem som tycker att tjejer ska ha långt hår.

Värst var nog när jag bodde i Spanien och rakade av mig håret helt. Det var många medlidande blickar som slängdes åt mitt håll när de trodde att jag hade cancer, varför skulle man annars, som kvinna, raka av sig håret? När jag kom tillbaka till Sverige och gick på mitt första seminarium på institutionen för spanska, blev min handledare Héctor helt förstörd. “Vad har du gjort med håret Petra? Vet du inte att kvinnans kraft, likt Medusas uppenbarelse, sitter i håret?”

Fuck you!! sa jag inte, men det var bra nära och kanske borde jag ha gjort det. (Istället för att tänka på min akademiska karriär).

Jag har fortfarande mycket kort hår, med rakat på sidorna, vilket kan ses som provocerande i min ålder. Mina döttrar har också kort hår och har blivit bemötta med mycket ifrågasättande vad gäller det korta håret. Men, vi står starka och tänker inte be om ursäkt för att vi inte slänger med vårt vackra långa hår, utan klipper oss som vi vill och njuter av att vi är snygga i det.

image

3 thoughts on “Provocerande med kort hår

  1. Känner igen mig i detta. Kvinnligheten sitter för fasiken inte i håret. Lika lite som den sitter i brösten eller rumpan.
    Jag kommer fortsätta ha mitt korta hår och känna mig snygg, kvinnlig och sexig i det. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s