Barndomstrauma stavat kåvepenin

Jag var ett öronbarn och ett halsflussbarn. Min uppväxt bestod därför av otaliga doser av kåvepenin, minst 1 omgång/år. Jag hade redan då mycket svårt för att svälja tabletter, vilket gjorde att jag var fast vid den bruna, trögflytande varianten.

Varje gång det var dags för en av dagens tre doser, utförde jag en ritual, som på något sätt skulle hjälpa mig igenom styggelsen. Jag skalade en apelsin eller clementin och radade upp klyftorna bredvid medicinkoppen. Med en andning snudd på hyperventilerande, försökte jag bringa mod nog till att svepa allt. När det väl var gjort, var jag snabb med att proppa munnen full av apelsinklyftor bara för att få bort den vidriga smaken som följer. (Om ni aldrig behövt ta denna vedervärdiga medicin, har ni faktiskt ingen aning om vilken fruktansvärt smak den lämnar efter sig.) Resultatet blev ibland att jag kräktes upp alltihop bara för att jag tryckte in för många klyftor i munnen.

Vid en av alla penicillinsvängar fick jag för mig att jag skulle prova tabletter istället, vilket givetvis inte fungerade. Men, medicinen skulle ner, så mamma mosade tabletterna och blandade ut med vatten för att jag skulle kunna svälja. Big mistake. Denna smak av mosat kåvepenin har stannat kvar hos mig och får mig fortfarande att kväljas vid blotta tanken.

Så här sitter jag, 40 år gammal, med halsfluss och 30 tabletter kåvepenin som ska tas inom 10 dagar. Jag har fortfarande samma ångest inför sväljmomentet, men trycker inte in en drös med apelsinklyftor efteråt. (Även om jag verkligen skulle vilja det.) Går det möjligen att få kåvepenin intravenöst?

2 thoughts on “Barndomstrauma stavat kåvepenin

  1. Jag skulle ta då en stänkare av valfri sort… 😉 Det hjälper säkert både för att ta bort smaken och för att döda bacillerna. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s