Husdjur till barnen

Jag är uppvuxen i en familj med allergiker och astmatiker. Vi försökte förvisso under uppväxten med att ha djur hemma, men det slutade antingen med att ytterligare ett syskon utvecklade allergi, eller att djuren dog. Under en kort period hade vi två stycken dvärgkaniner (Nisse och Klara), som bodde utomhus på somrarna och i garaget, vid vedpannan, på vintrarna. De var väldigt nervösa och blev till slut ihjälstressade av alla katter som bodde runtomkring.

Själv är jag allergisk mot pälsdjur (och andra djur också om det behövs…). Min man är allergisk mot pälsdjur. Äldsta dotterns pappa är allergisk och astmatisk. Jag har alltså minimal erfarenhet av att ha husdjur hemma eller att längta ihjäl mig efter ett.

Våra barn är inte riktigt där utan hos dem lever hoppet om att åtminstone få ha några söta fiskar i ett akvarium i sitt rum. Turerna har varit många och förslagen på olika djur har haglat över oss. Djupa suckar över oss allergiker och ytterligare vädjan om att försöka i alla fall. Vi har diskuterat detta i oändlighet. Jag är ju fullt medveten om att det finns hundar som passar allergiker och andra djur som vi skulle kunna ha här hemma, trots pälsallergi. I somras blev jag verkligen ställd mot väggen av storasyster, som ville veta den RIKTIGA anledningen till att vi inte har husdjur. (Eftersom jag har erkänt att jag gillar kräldjur och kanske skulle kunna tänka mig en ödla eller orm).

Det är svårt att förklara den där totala avsaknaden av längtan efter ett eller flera husdjur för ett barn som VERKLIGEN vill ha en hund eller katt eller massor av andra djur. Jättesvårt! Jag vill bara inte ha några husdjur hemma och allt vad det medför i fixande och trixande. Jag har levt mitt liv alldeles för länge utan denna magiska närhet till ett husdjur och har väl därför utvecklat någon form av immunitet, vet inte hur jag ska förklara det annars.

Men, några fiskar i ett akvarium ska döttrarna få i alla fall. (Bara det stämmer att man kan ge dem mat som räcker nog länge för att vi ska kunna åka utomlands i två veckor…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s