Språkperfektionist, jajamensan!

När jag är ute och reser vill jag gärna försöka prata språket som talas i landet. Även om jag inte har pluggat just det språk som talas vill jag gärna plocka upp och använda fraser som jag behöver för att kommunicera. Dessutom vill jag gärna ha ett bra uttal och rätt grammatik. Galet! Jag vet! Det är bara så svårt att släppa detta krav på perfektionism.

Jag är fullständigt medveten om att det är bättre att prata på och försöka kommunicera och inte fastna i perfektionism eller analys. (Det är ju det jag lär ut till mina elever!) Men, ibland är det bara så svårt att leva som man lär….

Jag har läst Italienska i 3 år på gymnasiet, men kan spanska och franska bra, så vistelsen i Toscana gav inga problem i förståelsen av språket. Däremot var det många gånger som jag var überfrustrerad över att inte kunna uttrycka mig korrekt, eller föra en konversation framåt. Det hände ofta att spanska ord letade sig in i konversationen då jag inte kom ihåg den italienska motsvarigheten. (Ska släppa detta nu….)

Jag blir överlycklig och stolt när jag hör mina barn beställa mat och dryck eller hälsa och tacka på det språk som talas. Storasyster beställde “orangensaft” på österrikiska flyget ner och sedan “succo d´arancia” när vi kom till Italien. Underbart! Jag hoppas deras nyfikenhet och vilja att kommunicera inte övergår till den perfektionism som jagar mig. (Jag ska göra allt i min makt för att stävja detta!)

2 thoughts on “Språkperfektionist, jajamensan!

  1. Ack, så jag känner igen mig i detta. Men dumheter är det. Att bara prata på borde vara det man gjorde. För mig blir det lätt så att det låser sig och inte ett ord kommer fram. Och allt pga en idiotisk prestationsångest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s