Vår familjs Gandhi

Att vara i sommarstugan med Gandhi nr 2, dvs storasyster, är alltid en utmaning. Ingen får, bokstavligen, göra en fluga förnär. Lillasyster som är väldigt känslig mot myggbett får stå ut med att några mygg cirkulerar i stugan, de som vi inte i smyg har undanröjt dvs.

Jag som har en ganska normal inställning till kryp och djur i övrigt, framstår som värsta massmördaren i min dotters ögon. Ibland tänker man sig inte för i hennes sällskap och råkar döda en mygga, fluga eller spindel. Tårarna och diskussionerna som följer är inte nådiga, men ändå bättre än den tysta anklagande blicken som hon ibland får och som får en (motvilligt!)att känna stor skuld.

När hon kom hem från Venedig härom veckan, där hon varit med sin pappa, var hon (och pappan) helt prickiga i ansiktet från myggbett. Denna snälla pappa hade gått med på att inte döda myggen på hotellrummet. (Något jag aldrig hade gått med på, men jag är ju den onda modern.)

Det beundransvärda är att hon verkligen ser varje litet kryp som en egen individ och gör ingen skillnad på en liten myra och en människa. Jag kan respektera detta, men önskar ändå att frk Gandhi inte var fullt så dogmatisk i sin lära.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s