Hjärtesorg och hjärtevärme i Oslo

Bengt Ohlsson skriver idag om hur vi alltid kommer ihåg massmördarens namn, ansikte och dådet han utförde medan offrens namn och ansikten snabbt bleknar och faller i glömska. Så fruktansvärt hemskt, men sant. Han jämför “politikern som köper tv-tid med kampanjkassor och bidrag” med massmördaren som gör detsamma men med döda kroppar. Jag känner precis som Bengt, att jag vill skaka av mig den norske massmördarens namn och ansikte och istället minnas offren.
http://www.dn.se/blogg/pa-stan/skribent/ohlsson/

När jag fortsätter att läsa tidningen hamnar jag i en artikel som handlar om hur två stycken personer som genom facebook har samlat över 40 000 människor på Youngstorget i Oslo. Vad gör de där? Jo, sjunger “Regnbågens barn”, en sång som handlar om solidaritet och att vi ska dela på jorden och dess resurser. “Marxistisk hjärntvätt på norska skolbarn” enligt den norske massmördaren.

Lika bedrövad som jag blir över Ohlssons brutala insikt om vårt sätt att minnas, blir jag tårögd och hjärtevarm när jag läser om människans förmåga att samlas och enas i svåra tider.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s