Hunger Games

Idag var jag och äldsta dottern och såg “Hunger Games”, filmatiseringen av Suzanne Collins roman med samma namn. Den omdiskuterade 15-årsgränsen var återigen sänkt till 11 år, precis det som hände med “Breaking Dawn” (Twilightserien). Filmen är, precis som boken, mycket bra och enormt gripande, otäck och tankeväckande.

Jag tycker som vanligt att detta med åldersgränser är väldigt individuellt och det måste vara upp till oss föräldrar att bedöma om våra barn klarar av att se filmen i fråga. Tyvärr bryr sig inte alla föräldrar om detta och låter sina barn se allt möjligt.

“Hunger Games” är en rejält otäck film, framför allt genom det psykologiska förtryck som människorna i de underkastade distrikten måste genomlida och givetvis för att huvudrollsinnehavarna är barn. I filmen är våldscenerna för det mesta suddiga och diffusa och vi får absolut inte se allt som händer. I boken beskrivs allt i detalj. (Ja, jag har läst alla tre böckerna.)

Min dotter har läst alla tre böckerna och tycker att de är mycket bra. Hon visste redan innan vilka scener som skulle bli obehagliga och agerade därefter. (Höll min hand, blundade lite osv.) Men, som hon sa, det kan man ju inte göra när man läser. Vi kom fram till att åldersgränsen borde vara 15 år, men 11 år i målsmans sällskap. (Min dotter ska fylla 13). Mycket smart tycker jag.

Det är bra om det blir diskussioner och upprörda känslor kring detta, eftersom det förhoppningsvis leder till att föräldrar funderar på vad deras barn ser, läser, spelar och gör på sin fritid. Inte bara för att det eventuellt ska leda till våldsamheter, utan för att det är bra om vi kan samtala med våra barn om jobbiga, allvarliga och viktiga saker som händer. (Inte bara i filmens och litteraturens värld, utan också i verkliga livet.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s