Tragiskt, Lego!

Innan jag själv hann läsa artikeln i DN i morse, hörde jag mina döttrar diskutera den ute vid frukostbordet. Det var Po Tidholms artikel om könsbarriären i legovärlden med anledning av Legos nya lansering av “Lego Friends”, ett koncept för tjejer.

Jag jublar över att mina döttrar ifrågasätter Legos strategi med att ta fram “tjejvänligt” lego, men ryser över att de faktiskt har ett sådant koncept som ska lanseras. Tanken är då, att tjejerna ska få baka cupcakes, sy modekläder och driva skönhetssalong, medan killarna får hålla sig till Lego Ninjago och Lego Star Wars. Huvva!

Läs artikeln!
http://www.dn.se/kultur-noje/legomuren-mellan-pojkar-och-flickor

I artikeln finns en bild på en Legoannons från 1982. Det är en rödhårig flicka i flätor, t-shirt, säckiga jeans och gympaskor som står och håller i ett klassiskt legobygge, som kan föreställa, ja, vad som helst. (Typ, hus/rymdfarkost/slott…..) Synd att inte Lego fattar att det är detta de ska bygga vidare på. (De verkar ju ha haft något hum om läget för 30 år sen).

Min personliga erfarenhet är just denna, barnen älskar att skapa egna fantasivärldar, fordon och byggnader utifrån dessa magiska bitar, som kan bli vad som helst. De behöver inte oss vuxna som berättar hur det ska göras, eller vad som är rätt och fel. Det är ju det som är hela grejen med lego – friheten att skapa, bygga upp, rasera och bygga nytt, helt utifrån eget intresse och behov och vad just dagens lek ska handla om.

Jag har själv suttit i timmar och byggt, som barn (och som vuxen). Jag har sett mina syskons iver över sina legobyggen och nu mina barns entusiasm över de fantasivärldar de bygger upp. (Och jag pratar nu om både bröder och systrar, söner och döttrar.)

En sak är i alla fall säker, jag kommer inte att köpa Lego Friends till mina döttrar. (Där enda mannen som finns med är killen vid grillen….)

2 thoughts on “Tragiskt, Lego!

  1. Allt bygg-efter-ritning lego är trist oavsett vilka det är riktat till. Kreativiteten försvinner ju helt. Nej en låda med blandade omatchade legobitar ska det vara.

    • Precis! Jag älskar vår stora legolåda här hemma där allt ligger huller om buller. Ganska estetiskt faktiskt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s