Barnkalas – med eller utan föräldrar?

Lillasyster är just nu på kalas hos storasysters lillasystrar…..svårt att hänga med? Jo, storasysters pappa, mitt ex, har tvillingtjejer som gått på samma dagis som lillasyster. De är inte bara kompisar utan också en del av den stora familjen. (Ungefär som i filmen “Tomten är far till alla barnen”….)

Hursomhelst, kalas var det frågan om. När vi lämnade lillasyster på kalaset begav vi oss direkt ut på diverse ärenden som vi snabbt ville avklara utan barn. Jag kom då återigen att tänka på fenomenet vuxna som stannar kvar med sina barn på barnkalas. Varför gör man det? Som arrangör av barnkalaset hinner man ju ändå inte sitta och småprata över en lugn kopp kaffe med de vuxna som är kvar, hur trevliga de än är, utan man har ju fullt upp att styra upp allt kring alla kids som är där. Jag har t o m haft föräldrar som stannat och som haft med sig de andra syskonen också…Vips blir det väldigt många barn på kalaset! Sen är det faktiskt väldigt kul att rå om barnen själva utan föräldrarna, för då får man en chans att lära känna barnen bättre.

Jag kan förstå att det ibland finns ett behov av att en förälder är med sitt barn, t e x om man har ett extremt blygt barn, som inte pallar att vara utan mamma eller pappa, eller ett extremt utåtagerande barn, där det kan vara bra med en extra vuxen/förälder i närheten. Eller kanske att barnet är alldeles för litet för att lämnas själv. Men annars? Barnen är ju helt absorberade av hela grejen med kalaset och märker ju knappt att föräldern försvinner därifrån och protesterar ju hejvilt när man kommer för att hämta.

Jag kommer ihåg hur skönt det var när man insåg att barnen kunde vara själva på kalasen och vice versa att man fick ha kalas utan cirkulerande föräldrar. Om jag vill ha en stor födelsedagsfest för mitt barn med endast mina kompisar och deras barn blir det ju en helt annan sak, och antagligen mycket trevligare.

3 thoughts on “Barnkalas – med eller utan föräldrar?

  1. Har någon av av mina söner kalas för kompisar innebär det inte per automatik att det är ok för föräldrar att stanna med. Visst går det bra om det finna en bra anledning, men i annat fall är ett barnkalas ett barnkalas. Vuxna(som inte hjälper till eller betalar) håller sig därifrån.

    Släktkalas eller kompisar+barnkalas däremot, är en helt annan sak!

    • Det mest fascinerande är ju att man vill stanna kvar som vuxen. Jag har själv inget intresse i att spendera 2 h på någon annans barnkalas……

  2. Nej, det räcker absolut med de kalas man ordnar själv. Att man stannar som vuxen måste bero på något slags kontrollbehov(jag vet vad jag talar om).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s