Tjejer med kort hår

Tänk att det alltid blir ett sådant ståhej när yngre tjejer klipper sig kort. Min yngsta dotter har varit kortklippt tre gånger i sitt liv. Första gången var hon inte ens 1 år och då rakade vi henne helt. Hur cool var inte hon på fotot från öppna förskolan, helrakad med en Ramonest-shirt. Andra gången var hon 4 år och ville själv ha kort hår. Igår klippte hon sig kort för tredje gången. Hon bestämde själv hur det skulle se ut och instruerade vår underbara frisör Sanna inför klippningen. Hon ville se ut som Robyn! (Cool förebild!)

Det var mycket “oj” och “vad modig hon är” på salongen igår. Skönt att lillasyster inte brydde sig om det. Det var en mycket stolt och lycklig 7-åring som speglade sig noggrannt efteråt. Imorse var hon ivrig att få visa klasskompisarna sin nya frisyr. Förra gången fick hon kommentarer som “Du ser ut som en kille” och “Du har en killfrisyr” från killarna på skolan. Så ledsamt!

Det blir så tydligt ibland vilka värderingar och fördomar vi för över till våra barn. Tänk om vi kunde låta dem vara som de är och låta dem hitta sig själva istället för att pracka på dem vår syn på hur det ska vara. Till skillnad från en lärare jag hade på universitetet så anser jag inte att kvinnligheten sitter i håret, vilket han sa till mig när jag kom med rakat hår till en föreläsning.

Jag tycker att det är spännande att mina döttrar har börjat fundera på vilka de är och hur de ska uttrycka det. (Både vad gäller yttre och inre egenskaper). För övrigt så växer ju alltid håret ut igen om man nu skulle vilja det.

4 thoughts on “Tjejer med kort hår

  1. Verkligen coolt att ha Robyn som förebild! Fram med fler tjejer som vågar snagga sig, göra det de vill själva och( tydligen) gå mot strömmen.

    Messa gärna en bild på henne! Är nyfiken =)

  2. Vad bra att du har starka tjejer då som verkar orka stå emot idiotiskt yttre tryck och fördomar om hur saker och ting ska vara! Ser fram emot att se den nya stylen nästa helg!

  3. Hoppas det gick bättre den här gången. Hörde om en kollega vars femåriga son grät för han inte vågade ha på sig sin lila overall. Så synd att stereotypiska föreställningar om könet fortfarande ska vara så stark. Men vi får göra vårt bästa att visa barnen att det finns andra vägar att gå.

    • Hon är jättenöjd med sin frisyr, men en kille på skolan sa att han inte var kär i henne längre pga frisyren. Kan du förstå detta? Det är faktiskt läskigt! Men, en av killarna som sa killfrisyr förra gången ändrade sig nu i sista sekund och sa att det faktiskt inte finns kill och tjejfrisyrer….Framgång!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s